Deleting orphaned SmartThings devices created by AD

General Discussion

Deleting orphaned SmartThings devices created by AD

Postby twistedstream » Mon Dec 31, 2018 2:11 pm

Hello!

So I'm the middle of the process of getting my AlarmDecoder integrated with SmartThings. I'm using my own RPi 3 with the AD2pi module and all of that is working great. Now, I'm on to integrating it with SmartThings so I can manage my home security system (Vista 20p) remotely.

I'm currently on the Install SmartApp (via github integration) step. I had to do some trial and error to get things to even partially work. The instructions didn't seem to quite match up with graph.api.smartthings.com GUI. Plus I changed the IP address of my RPi in the middle of the UPnP process. Somehow in the process of doing all that, I ended up creating "orphaned" devices in ST that I can't seem to delete. What's weird is they don't show up in the ST API GUI, but they DO appear in the ST iOS app (see attachment). You'll notice that the devices have a "Checking status..." state as there is no SmartApp for them to connect to.

Basically, I'm looking for guidance on how to clear out these devices. Then I will attempt to create the AD SmartApp again, which will hopefully work this time.

Thanks for any help!
Attachments
SmartThings-AD-orphaned-devices.png
SmartThings-AD-orphaned-devices.png (295.05 KiB) Viewed 65 times
twistedstream
newt
newt
 
Posts: 3
Joined: Fri Dec 28, 2018 3:00 pm

Re: Deleting orphaned SmartThings devices created by AD

Postby mathewss » Mon Dec 31, 2018 2:29 pm

That looks like the new SmartThings App. Not sure if much of anything works with the new app and 100% the AD2 SmartThings code does not.

Try installing the "Classic" version. Ya I know "classic" and yet still most used :) says it all.

The Docs for the install are off by a small part in the selecting of what modules to load from github. It should list them all and it it does on the dev branch but I have not merged this branch because it also contains a bump in the number of zones that we track and that seemed to cause the SmartThings cloud to timeout. So some work needs to be done.

Other than that one hiccup in the docs and people using the wrong app I have been using this setup ever day for a while now and it has been reliable.

As for not being able to remove stuff I have experienced this myself. It is as if it gets lost in the st graph cloud magic world the code apparently lives in. Very confusing even to me how the system works. In any case I seem to recall that if the device is connected to any other modules it can make it hard to remove. Try removing them manually from y our graph page and if they can not be removed report back screen shots and lets all see if we can figure it out.

Best
Sean M
mathewss
Moderator
Moderator
 
Posts: 11
Joined: Fri Dec 06, 2013 11:14 am

Re: Deleting orphaned SmartThings devices created by AD

Postby twistedstream » Wed Jan 02, 2019 11:07 am

Thanks Sean!

Your suggestions were spot on. I'm now able to see all my devices and they are responding in the app. As you suspected, the main issue was that I didn't select all of the handlers when installing the AD device handlers in the ST IDE. Once I did that and then reinstalled the AD SmartApp, it successfully created all of the devices. And they work!

Also thanks for pointing out the better instructions in the dev branch. FWIW I just created a PR in the dev branch which includes a couple minor tweaks that I think will make the guide even easier for any other newcomers (once you merge dev into master).

And yes, things do appear to work better in the SmartThings Classic app. Interestingly enough, the devices also show up and respond in the new app. I did try to set up an "Automation" in the new app and that didn't seem to work, but that's fine. As you said, none of this is guaranteed to work outside of the classic IDE and apps. But I'll keep tinkering :)

As far as the orphaned devices, they don't show up anywhere else except in the new ST app. They don't appear in the classic IDE (https://graph.api.smartthings.com/ide) in the new IDE (https://devworkspace.developer.samsung.com/), nor in the Classic app. So I don't know of any screenshot (other than the one I already sent in the original post), that will help us. If you have something more specific in mind, let me know. But since the orphaned devices don't show up in the classic app, this is less of an issue anyway. In the new app, I've renamed them and hidden them from the dashboard. I've opened a ticket with ST Support to hopefully remove them. Perhaps they know the magic incantations required to clean up the graph cloud.

Thanks again for your detailed response. I'm now a very happy AD + ST user!

~pete
twistedstream
newt
newt
 
Posts: 3
Joined: Fri Dec 28, 2018 3:00 pm


Return to General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron